lördag, februari 25, 2012

Uppköp av Metro

Eftersom jag fortfarande sitter på ett litet innehav av teckningsoptioner och förlagslån i Metro så tänkte jag dela med mig av mina tankar runt Kinneviks uppköpserbjudande.

Många aktieägare är besvikna på nivån på budet, och man kan konstatera att Kinnevik har valt tidpunkten väl. Kursen har varit lägre än på länge under de senaste halvåret, samtidigt som verksamheten går bättre och den finansiella ställningen är bättre.
Men som aktieägare så finns det inget riktigt alternativ till att sälja aktierna och teckningsoptionerna. Förlagslånen är lite svårare att bedöma, enligt det "oberoende" utskottets rekommendation så har Kinnevik rätt att lösa in lånet till 75% av den nominella kursen snarare än de 85% som Kinnevik erbjuder. Jag noterar att 85% av den nominella kursen innebär över 10% ränta, och 75% skulle motsvara en implicit ränta på nästan 20%!
Förmodligen stämmer uppgifterna från utskottet eftersom den inlösenkurs som måste erbjudas baseras på det bokförda värdet på förlagslånet. Alltså räcker det med lite kreativ bokföring för att kunna sätta en kurs som passar huvudägaren.

Kontentan är att det är lika bra att acceptera buden om man inte önskar ge sig in i juridiska processer. Det man kan lära sig av detta, tillsammans med tidigare erfarenheter av hur Kinnevik har gynnat sina egna intressen på bekostnad av mindre aktieägare* är att det inte är någon särskilt bra ide att äga aktier där Kinnevik är huvudägare. Uppsidan är begränsad som vi just nu kan konstatera i fallet Metro.

Alltså, bör man tänka efter en extra gång om man har exempelvis CDON, MTG, Tele2, Transcom eller Millicom. Det är förmodligen bättre att äga Kinnevik direkt, just nu går aktien dessutom att köpa ovanligt stor rabatt. Man får naturligtvis inte speciellt stor viktning mot CDON eller Transcom genom Kinnevik, men just när det gäller de mindre bolagen så bör det ses som en stor nackdel att ha Kinnevik som huvudägare.


* Tidigare tveksamheter från Kinneviks sida gäller exempelvis deras konvertibellån till Metro som Metro och Kinnevik gemensamt bestämde sig till att ändra konverteringskursen på i samband med den förra nyemissionen vilket ledde till att Kinnevik billigt kunde komma över en mycket stor andel av Metro-aktierna.