tisdag, december 01, 2009

Gapminder och svenska skatter

Hans Rosling verkar vara namnet för dagen både i DN och SvD, så jag tog en titt på siten Gapminder som är den stora orsaken till att han blivit utnämnd till världens 96:e störste tänkare detta år om jag förstått det rätt.
Det är en mycket trevlig bekantskap som gör det väldigt smidigt att studera diverse statistik, så han är säkert värd utnämningen.
Sedan måste jag såklart slänga in en brasklapp, även om statistiken blir mer lättillgänglig och förhoppningsvis bidrar till att folk kan få lite bättre koll på hur saker och ting hänger ihop här i världen så krävs det fortfarande ett kritiskt tänkande. Exempelvis kan man vid första ögonkast få för sig att skattetrycket i Sverige ligger på 21% av BNP! Granskar man förklaringen lite noggrannare så kan man dra slutsatsen att det endast är den statliga skatten som visas, vilket knappast är den mest relevanta siffran för att jämföra olika länder. Just i detta fall kan man upptäcka att det är missvisande, men om det exempelvis gäller sockerkonsumtionen i Brasilien eller andra data som man inte har någon susning om så kan man knappast avgöra om siffrorna är missvisande eller inte, och de är ju för sånt man inte känner till som siten är mest användbar.