söndag, december 06, 2009

Telekombranschen har de bästa åren bakom sig

Under de senaste 15 åren har antalet mobiltelefonanvändare ökat med drygt 4,5 miljarder. Samtidigt har internet och bredband rullats ut på bred front. Detta har varit en guldålder för Ericsson, och vissa av deras konkurrenter. Nu är det mobilt internet som kräver nya investeringar. Men de kommer knappast att komma upp i samma nivåer som har krävts hittills. Så någon stor tillväxt ska man inte räkna med, även om ekonomin vänder uppåt.
För mobiltelefontillverkare som Nokia är marknaden stabilare eftersom det rör sig om en konsumentprodukt, men huruvida Nokia klarar av att hålla sitt utbud attraktivt i konkurrensen med Apple, Google med återstår att se, vilket behandlats i SvD nyligen. Min egen erfarenhet är att Nokia erbjuder mycket telefon för pengarna, men användargränssnittet är inte i närheten av Apples. Med tanke på hur stora resurser de har är möjligheterna att utveckla konkurrenskraftiga produkter goda, och då finns det utmärkta möjligheter att dra fördel av skalekonomier. Aktien ser billig ut nu, så när det ser ut som att de har bra produkter i de lönsamma smartphone-segmentet så kan det vara läge att köpa.
Ericsson har en start position på systemmarknaden och kan även i fortsättningen gynnas av nya strukturaffärer bland konkurrenterna. Ericsson, Cisco och Huawei är de bolag som helt klart leder marknaden och har bäst förutsättningar att tjäna pengar, medan övriga som Nokia-Siemens, Alcatel-Lucent och ZTE kommer att få kämpa. Men så länge alla finns kvar i racet kommer prispressen att vara kraftig. Ericssons tillväxt sker numera mest på drift av nätverk, och där finns inte samma hävstång i marginalerna som vid försäjlning av utrustning (och framförallt uppdateringar av redan såld utrustning). Slutsatsen blir att jag är ganska tveksam till Ericsson som investering.