torsdag, mars 01, 2007

Duroc ser ut som ett fynd

Idag har jag köpt på mig lite aktier i Duroc, som nyligen meddelat att man kommer att genomföra ett större förvärv. Duroc är ett ganska litet företag med verksamhet som har legat inom ytbearbetning med laser – hightech men tyvärr blev marginalerna rätt dåliga ifjol. Nu köper man ett bolag som säljer verktyg till verkstadsindustrin, Swedish Tool Holding. Det förvärvade bolaget är egentligen två som nyligen fusionerats. Därmed bör det finnas en hyfsad potential för synergieffekter att realisera i de förvärvade verksamheterna. Däremot verkar synergierna med det ursprungliga Duroc vara mer begränsade. Eftersom Traction är storägare i både Duroc och de förvärvade bolaget så bör det vara en väl genomtänkt affär.
Värderingen av bolaget ser attraktiv ut. Rörelseresultatet proforma för 2006 låg på 3,14 kr per aktie och balansräkningen ser väldigt stark ut med en soliditet på 63% och en stor kassa, även efter att köpet av Swedish Tool genomförs.
I Duroc-verksamheten så bör resultatet förbättras tack vare en stark orderingång från kunder inom bland annat kraft-, flyg- och stålindustrin och en del nya produkter. Dessutom har strukturåtgärder vidtagits för att förbättra lönsamheten genom att avyttra förlustbringande verksamhet.
I den nya förvärvade verksamheten bör det också finnas utrymme för marginalhöjningar genom synergieffekter. Vinsten borde alltså hamna klart högre än tre kronor per aktie nästa år.
Tillväxtmöjligheterna ser också lovande ut genom en stark efterfrågan inom laserbearbetningen och handelsverksamheten i Baltikum. Dessutom finns det fortsatt utrymme för förvärv tack vare den starka balansräkningen. Med en aktiekurs runt 30 kr ser det väldigt billigt ut.