torsdag, mars 15, 2007

Osäkert i Consilium

Börsen fortsätter att vara mycket skakig och det är nog troligt att det fortsätter på samma sätt, men man kan alltid hoppas att det värsta är över nu.

Det innehav som jag är mest fundersam över är Consilium som har ett utestående konvertibellån som förfaller i slutet av mars med en konverteringskurs på 36,90 kr. Eftersom aktien nu handlas i närheten av den kursen så är det svårt att veta om alla konvertibler kommer att konverteras vilket kan innebära att Consilium måste betala ut nästan 40 miljoner i kontanter. Nu finns det tillräckligt med pengar i kassan efter fjolårets nyemission, så det är inget överhängande problem, men det skapar ändå en oro för att det ska krävas en nyemission längre fram eller leda till en fördröjning av uppdelningen av bolaget. Egentligen så tycker jag att Consilium bör klara sig med den nuvarande finansiella ställning med en soliditet på 33% om konverteringen inte genomförs fullt ut.

Men just nu tror jag att osäkerheten kommer ligga som en våt filt över aktien om inte företagsledningen eller huvudägarna klargör hur de ser på det finansiella läget. Det vore önskvärt om ledningen kunde ta lite extra ansvar och lämna lite information, annars är det nog risk att lånet inte kommer att konverteras fullt ut. Dock tror jag att det åtminstone delvis kommer att konverteras av storägare som vill öka i Consilium inför uppdelningen, vilket är svårt att göra på börsen eftersom handeln i aktien är mycket begränsad.