onsdag, mars 07, 2007

Internet fullt! Har jag bloggat för mycket?

Idag kommer det oroväckande nyheter om att internet är på väg att bli fullt i både Metro och SvD. Jag fick genast dåligt samvete eftersom jag surfat i flera timmar idag...
I själva verket har väl internet-trafiken växt med ca 60-100 procent per år sedan mitten av nittiotalet genom ökat antal användare, längre tid på nätet per användare, högre accesskapacitet och mer bandbreddskrävande applikationer. Eftersom ökningen av antalet användare och tiden som spenderas på nätet av naturliga skäl kommer plana ut så kommer den fortsatta trafikökningen i allt större grad att drivas av mer krävande användande, till exempel video. Utan en fortsatt utveckling i den riktningen skulle det snart bli en rejäl kris för Cisco och andra teleutrustningsleverantörer.
Hela frågan om network neutrality och hur en utbyggnad av både ny kapacitet och funktionalitet på internet ska finansieras är intressant. Å ena sidan så har framgången för internet byggt på att det är väldigt enkelt för företag som exempelvis Skype eller Google att skapa nya tjänster som användarna verkligen har nytta av och erbjuda dem över en befintlig infrastruktur. För att internet ska fortsätta utvecklas på bästa sätt bör dessa möjligheter inte begränsas. Å andra sidan så utnyttjas bandbredden på internet som en fri nyttighet, men det krävs investeringar för att den tillgängliga kapaciteten ska hålla jämna steg med efterfrågan och det är självklart att de som investerar i utökad kapacitet vill ha avkastning på sina investeringar.
Det känns lite grann som om det är verkligheten som börjar komma ikapp internet-leverantörerna. Om man för 20 år sedan sagt att man snart skulle kunna använda i de närmaste obegränsad dataöverföringskapacitet över hela världen och få massor av användbara tjänster och information till en liten fast kostnad som knappt motsvarade en normal telefonräkning på den tiden hade det nog låtit för bra för att vara sant.
Nu börjar nätägarna se över sina affärsmodeller och det finns många tänkbara möjligheter att öka intäkterna genom att ta över en större del av tjänsteförsäljningen från de icke-nätägande konkurrenterna. Men frågan är om man de inte borde tänka över hela flat-rate-modellen. En ganska stor del av trafiken på internet består av spam och liknande oönskad trafik och av den användargenererade trafiken så står ett ganska litet antal extrema fildelare för en oproportionellt stor del. En liten marginalkostnad för trafiken skulle ge incitament att minska den onödiga trafiken utan att kosta mer för en normalanvändare (snarare mindre). Däremot kunde det få alla att se till att deras datorer inte står och skickar ut spam eller denial-of-service-attacker (genom att se över sin datorsäkerhet). På så sätt skulle man få ett effektivare utnyttjande av de tillgängliga resurserna.
Min främsta förhoppning är ändå att den framtida utvecklingen av internet ska drivas av innovationer och konkurrens på en någorlunda rättvis spelplan snarare än genom bakåtsträvande rättsprocesser (varför kom jag just att tänka på skivindustrin...)