fredag, mars 02, 2007

Hur ska man få hög avkastning på börsen?

Om man läser traditionella teorier om finansmarknader så brukar de inte alltför sällan börja med ett antagande om en perfekt marknad (där ingen aktör är dominerande och alla har samma information etc.) och sedan komma fram till att det enda sättet att få högre avkastning är att öka risken, lämpligtvis genom att spekulera med lånade pengar.
Ett annat angreppssätt är att fråga sig om marknaden verkligen är perfekt eller om det finns imperfektioner som går att utnyttja. Strukturen på marknaden är nu sådan att det finns ett mindre antal väldigt stora aktörer som har fördelen att de kan ägna sig på heltid åt att följa specifika företag och ha direktkontakt med företagsledningarna, sålunda har de ofta ett informationsövertag. Å andra sidan är det svårt att omplacera stora innehav på kort tid utan att påverka kurserna.
En annan imperfektion som går att utnyttja är att investerare inte är så rationella vilket skapar flockbeteenden och mönster som går att utnyttja genom teknisk analys.
Ytterligare en möjlighet som man kan utnyttja som mindre handlare är att det inte är intressant för större aktörer att analysera småbolag, eftersom det helt enkelt inte går att göra tillräckliga vinster i förhållande till deras totala kapital. Därför går det oftare att hitta felvärderingar bland mindre bolag än bland storbolagen.
För egen del använder jag mest den sistnämnda strategin. Det är inte nödvändigtvis den bästa, men jag tycker det är den intressantaste. Så kan man inbilla sig att man lärt sig något om man förlorar sina pengar...