tisdag, mars 06, 2007

Utsläppshandel måste förbättras

Handeln med utsläppsrätter har inte fungerat speciellt bra hittills på grund av alltför generös tilldelning. Men med lägre kvoter finns det goda möjligheter att det kan komma att fungera bättre i framtiden. Sedan kan man naturligtvis ifrågasätta om det är rimligt att dela ut rättigheterna gratis baserat på tidigare utsläpp...
Men att en fungerande marknad för utsläppsrätter är det effektivaste sättet att fördela kapital till de miljöinvesteringar som ger störst miljöeffekt för pengarna borde det inte råda någon tvekan om.
Vill man ta del i denna process så är en investering i Tricorona ett bra steg. Tricorona arbetar bland annat med att överföra kapital från rika länder till miljöprojekt i utvecklingsländer som Kina där man kan nå högre miljöeffekt per satsad krona.
Tricorona bör ha en ljus framtid om det finns en verklig politisk vilja att åtgärda miljöproblemen vilket verkar troligt, men jag bedömer risken i aktien som relativt hög. För det första är man i ganska stor grad beroende av politiska beslut eftersom spelreglerna på denna marknad kan ändras. Dessutom är det en ny marknad med begränsad tillgång till information vilket har inneburit stora prisvariationer på utsläppsrätterna. Det innebär både möjligheter och risker, om Tricorna är skickliga så kan man säkerligen tjäna stora pengar men gör man felbedömningar så är riskerna stora.
Tricorona har även andra tillgångar som man förmodligen kommer försöka sälja, det rör sig blanda annat om gruvor och metallhandel, och det är svårt att gissa hur snabbt försäljningsprocesserna kan gå och hur mycket pengar som de kan inbringa.
Totalt sett alltså en aktie med ganska hög risk, men med tanke på att man arbetar inom ett av de allra intressantaste områdena som bör ha väldigt goda framtidsutsikter tycker jag att det är en attraktiv aktie.