måndag, februari 19, 2007

Det ser ljust ut för Consilium!

Ett av mina stora innehav för tillfället är Consilium som är verksamma inom marina navigationssystem, brand- och gaslarm främst för den marina marknaden samt finklippta komponenter.
Idag presenterades fakturering och orderingång för januari med ökningar på 64 respektive 13 procent. Och då kan man tillägga att orderingången var 23 procent högre än faktureringen, mycket positivt med andra ord. Nu är inte siffror för en enskild månad speciellt relevant, men faktum är att tillväxten har varit stark under flera år.

Under detta år kommer bolaget att delas upp genom att komponenttillverkningen som inte har några synergier med de marina verksamheterna delas ut till aktieägarna. Detta bör leda till att värdena i den marina verksamheten tydliggörs på ett bättre sätt och jag tror därför på en uppvärdering i samband med uppdelningen. Jag hoppas på en liknande utveckling som för Westergyllen där en rejäl uppvärdering började dagarna före en liknande uppdelning ifjol. (Sedan har båda aktierna efter en tids stiltje gått upp mer på egna meriter.)

Consiliums marina del är verkligt intressant med en stor och lönsam verksamhet inom brand- och gaslarm som även säljs till landmarknaden, till exempel för tåg. Dessutom tillverkas marina färdskrivare (ungefär som flygets svarta lådor) som enligt nya internationella regler måste införas på större fartyg under de närmaste åren. Detta skapar en miljardmarknad där Consilium hoppas kunna ta en stor andel och man har kontrakt med bland annat Maersk som är världens största container-rederi. Med andra ord ser det väldigt ljust ut, och värderingen av hela Consilium på under 400 miljoner kronor ser låg ut även om man ser på enbart den marina delen som ifjol omsatte nästan 580 miljoner och bör kunna leverera hyfsade marginaler i år.

Komponenttillverkningen har haft det svårt att få acceptabel lönsamhet och har nyligen flyttat större delen av tillverkningen till Bulgarien för att sänka kostnadsnivån. Förhoppningsvis kan detta få upp lönsamheten så att även denna del kan få en hyfsad värdering. Med tanke på att lastvagnsförsäljningen (viktig kund) ser stark ut i Europa de närmaste åren så bör det kunna gå bättre framöver. Januari blev i alla fall en bra månad med 33 procent högre omsättning och 59 procent högre orderingång.