tisdag, februari 27, 2007

Skakigt på börsen

Idag är det rejält oroligt på börsen, förhoppningsvis så är det bara ett hack i kurvan efter en lång uppgång. Värderingarna på börsen ser inte alltför höga ut i förhållande till nuvarande vinst och räntenivåer, men det avgörande är naturligtvis hur utvecklingen blir framöver. Med en relativt svag dollar och en fortsatt obalans i handeln mellan framförallt USA och Kina så finns det anledning till viss oro. I längden känns det ohållbart att USA lånar pengar av Kina för att konsumera. Om man skulle få en omläggning mot högre konsumtion i Kina så behöver det inte vara negativt för konjunkturen, men man måste komma ihåg att den amerikanska ekonomin fortfarande är klart störst i världen. Därmed skulle en nedgång i den amerikanska tillväxten behöva kompenseras med en större ökning i exempelvis den kinesiska för att upprätthålla den globala tillväxten.
Signalerna från framförallt verkstadsindustrin är mycket positiva och det tycks inte finnas några tecken på en avmattning av konjunkturen i sikte ännu, därmed bör det finnas goda förutsättningar för en fortsatt stark börs.
Det som verkligen skulle kunna sänka börsen vore en amerikansk attack i Iran. Personligen tror jag det skulle få mycket allvarliga konsekvenser både politiskt och ekonomiskt. Jag har svårt att se att särskilt många länder skulle stödja en sådan attack. Förmodligen skulle det bli starka fördömanden runt om i världen och försämra relationerna mellan USA och de allra flesta andra länder, vilket i sin tur skulle kunna leda till protektionism och ett försämrat affärsklimat.
Jag har personligen svårt att tänka mig att USA mer eller mindre ensidigt skulle ta sig för att anfalla Iran, men den militära uppladdningen är onekligen oroväckande. Det är möjligt att denna risk inte fullt ut är diskonterad i marknaden och jag har funderat på att minska min exponering mot aktiemarknaden lite grann. Men efter dagens nedgång är det möjligt att det uppstår intressanta köplägen de närmaste dagarna, så det kanske blir något fyndköp istället.