söndag, februari 11, 2007

Miljöteknikbubbla?

Min satsning på miljöteknikaktier har fallit väl ut än så länge... Rent ekonomiskt alltså, naturligtvis drivs mina investeringar huvudsakligen av en önskan att bidra till en bättre miljö. ;-) Skämt åsido så känns det alltid bättre att investera i företag som bidrar till en bättre värld och undvika att investera i vapenindustrin, tobakindustrin och andra moraliskt tveksamma verksamheter.
Miljöteknik har blivit väldigt hett den senaste tiden i takt med att växthuseffekten uppmärksammats alltmer. Det börjar alltmer likna en bubbla i stil med IT-haussen vid millenieskiftet. Till och med persongalleriet känns igen. :-)
Jag tror inte att kommer att gå fullt så långt som det gjorde den gången, det vore för mycket att hoppas på. Men man kan hoppas att det fortsätter ett tag till, en rejäl hausse är en trevlig genväg till bra avkastning. Sedan kan man tycka vad man vill om värderingen av bolagen, i det här läget handlar det inte så mycket om att räkna på rimliga fundamentala värderingar utan mer om att hitta 'the bigger fool' och inte bli sittande med svarte Petter när bubblan spricker. För att vara på den säkra sidan räknar jag med att börja ta hem vinster ganska snart.
Sedan kan man fråga sig om finansbubblor är bra eller dåliga. Om man ser till fastighetbubblan i slutet av 80-talet så kom det knappast något gott ur den efter som det inte skapas något reellt värde av att köpa och sälja samma fastigheter till högre priser. Om man däremot ser till IT-bubblan vid millenieskiftet så gav den stora tillgången på billigt riskvilligt kapital möjlighet att investera i ny infrastruktur (t.ex Bredbandsbolaget, Utfors och Song) och ny teknik (t.ex Switchcore och Net Insight). Under normala omständigheter går det alltid att få fram kapital till bra konventionella lågriskprojekt, men stora visionära investeringar som dyr infrastruktur med tveksamma lönsamhetsutsikter går knappast att finansiera. Även om de flesta av de vågade projekt som startas under bubblorna går i stöpet så kanske en del guldkorn verkligen driver utvecklingen framåt. Än så länge har nog pengarna som investerats i de ovan nämnda företagen varit riktigt dåliga investeringar, det är väl möjligtvis Bredbandsbolaget som kan ha givit en liten positiv avkastning.
Om det blir en rejäl hausse runt miljöinvesteringar så kan det möjliggöra en betydligt snabbare omställning till ett hållbarare samhälle än vad som annars skulle vara fallet. Förutsättningarna kunde knappast vara bättre, med en global ekonomi som utvecklas fort med ökande produktivitet och god tillgång på kapital.
Några stora tekniska genombrott för att öka effektiviteten i sol- eller vindkraftverk är knappast att vänta, (även om vissa har fåfänga förhoppningar om en silverkula) däremot kan naturligtvis kostnaderna pressas i takt med att volymerna växer.
Långsiktigt är säkerligen miljöteknik en tillväxtbransch, men nu när sol- och vindkraft tycks stå inför ett bredare kommersiellt genombrott så är det inte så enkelt att hitta vinnarna eftersom många känner sig kallade och många kommer att misslyckas. De nuvarande värderingarna tar kanske inte till fullo hänsyn till risken att många bolag kommer att misslyckas, men om det blir en investeringsboom så kommer det också att uppstå en del stora vinnare. Det vore inte bara positivt för miljön, som en bieffekt kommer en hel del kapital att byta ägare, då gäller det att vara rätt positionerad...