tisdag, februari 20, 2007

MTG: rapport och förvärv

MTG kom in med en rapport som var aningen sämre än förväntningarna och det var främst inom reklam-kanalerna i Skandinavien som besvikelsen låg. TV3 har helt enkelt inte lyckats sända tillräckligt bra program. Samtidigt har MTG ändrat inriktning på sina kanaler ett antal gånger de senaste åren. Nu har man förhoppningsvis landat i en mer stabil strategi med TV3, TV6, TV8 och ZTV i Sverige. Jag tror att den positiva starten för TV6 i viss mån kan komma att uppväga de svagare tittarsiffrorna för TV3, men kostnaderna kommer också att öka. Förutsatt att konjunkturen är fortsatt stark så bör det inte vara någon större risk för vinstras. Dessutom bidrar betal-TV till att stabilisera vinsten.
Jag tycker också att Viasat sport har fått ett stort lyft med Viasat sportstudio som ger uppdaterade sportnyheter i varje paus. Även TV8 har blivit en riktigt bra kanal, framförallt finansnytt vill man inte missa men även de inköpta dokumentärerna håller ganska hög klass.

Den stora ljuspunkten är ändå den Östeuropeiska verksamheten som är både lönsam och snabbväxande. Det nya förvärvet i Bulgarien är förvisso inget stort bolag, men MTG har varit ganska bra på att få sina TV-kanaler att växa organiskt tidigare. Även om det inte blir några stora förvärv under året eftersom värderingarna har gått upp så finns det bra utrymme för att växa organiskt. Genom att Viasat finns etablerat i flera länder med betalkanaler så borde det även vara tänkbart att gå in i flera länder med reklam-kanaler också. Tack vare nya distributionskanaler för TV så öppnas nya möjligheter för MTG.
Jag tycker egentligen att det ser ganska bra ut för MTG, och med ett P/E-tal under 20 på 2006 års vinst och direktavkastning på 1,8% så är aktien inte allför dyr. Jag kommer att behålla antingen ett direkt innehav eller via Kinnevik.