söndag, februari 18, 2007

Metrospekulationer

I Martin Jönssons alltid läsvärda blogg så spekuleras det idag om att Rupert Murdoch kan vara intresserad av att köpa upp Metro. Att Pelle Törnberg lämnar av gör säkerligen att det ser intressantare ut för en eventuell köpare. Dessutom är det en bra tidpunkt att komma över Metro precis när bolaget har vänt till vinst och byggt upp ett starkt globalt varumärke.
Börsvärdet är cirka fem miljarder kronor vilket får anses vara väldigt lite pengar i jämförelse med vad andra globala medieföretag sålts för, t.ex. Myspace och Youtube. Priset blir naturligtvis betydligt högre eftersom Stenbeck lär kräva en rejäl budpremie, och det blir svårt att ta kontroll över bolaget utan att först komma överens med dem. Men en spekulant kan såklart sätta press på dem genom att köpa A-aktier som dessutom handlas med rabatt. Eftersom Stenbecksfären kontrollerar en mindre andel av A-aktierna än av B-aktierna så går det faktiskt att komma upp i en ganska stor röstandel med ett begränsat kapital den vägen.

Personligen så brukar jag undvika att köpa aktier enbart baserat på uppköpsspekulationer, men det är positivt om möjligheten finns där. På telekonferensen i samband med bokslutet så var det även en analytiker som försökte få Pelle Törnberg att uttala sig om eventuella strukturaffärer i branschen framöver, men han fick såklart inget riktigt svar förutom att Törnberg inte var speciellt imponerad av några konkurrenter.
Slutsatsen är att man bör köpa A-aktier om hellre än B-aktier, fast med nuvarande prissättning så gäller det oavsett uppköpsspekulationer.

[Anledningen till skillnaden i kurs mellan A- och B-aktien är oklar, likviditeten är inte sämre i A-aktien eftersom den har större free float. Däremot finns en liten utdelnings preferens i B-aktien, en procent av total utdelning reserveras för B-aktierna och övriga 99 procent delas lika. Det vill säga, B-aktien får cirka två procent högre utdelning när det väl blir dags att dela ut pengar, vilket knappast kommer hända före räkenskapsåret 2008 i alla fall.
En möjlig förklaring är en misstro mot Stenbeckssfären som inte gjort sig kända för att ta överdriven hänsyn till minoritetsägarnas intressen. Det känns kanske tryggare att sitta i samma båt som dem.]